Koppen boven het maaiveld ("Ik bewonder...")

09 dec

Brabants Dagblad 7 dec. 2019
Door: Hein Eikenaar


TILBURG - Of ze ‘zijn stikkie wilde likken voor vijf euro’, riep de jongen op straat. Het was haar eerste ervaring met seksuele straatintimidatie in Tilburg. Lieke Lorea Gaminde was 13 jaar oud. Inmiddels heel veel negatieve ervaringen ‘rijker’, vertelt ze wat het met haar doet.


Zijn vrienden stonden erbij te lachen. Ik voelde me vernederd, was boos en overdon­derd maar kon niet reageren
Wat had ze tegen hem willen zeggen? Even lijkt Lieke Lorea Gaminde (25) zich in te houden. Dan fel: ,,Nee, ik wil jouw stikkie niet likken, al was ‘ie van goud, dan nog niet. En daarna had ik hem graag bij zijn kop en kont gepakt en terug naar zijn ouders gebracht. Rot toch op, het is zo respectloos.” Maar, benadrukt ze ook: ,,Gelukkig gaat het merendeel van de mannen wel respectvol met ons om.” 


Dertien jaar oud was ze, op weg van school naar huis toen ze voor het eerst met seksuele straatintimidatie te maken kreeg. ,,Een jongen riep naar mij of ik zijn stikkie wilde likken voor vijf euro. Zijn vrienden stonden erbij te lachen. Ik voelde me vernederd, was boos en overdonderd maar kon niet reageren. Ik ben snel doorgelopen. Inmiddels ben ik 25 jaar maar dat gevoel herken ik nog steeds. Het is zo frustrerend, je staat machteloos. Het liefst verkoop je die mannen een klap maar die is nooit zo hard als de klap die hij jou terug kan geven.”


‘Wat een lekkere tieten’, ‘Hoer’, ‘Zal ik met je meelopen?’
Straatintimidatie is een probleem in Tilburg, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Een op de drie inwoners kreeg er afgelopen jaar mee te maken, vooral jonge vrouwen van 15 tot 25 jaar. Dat zijn geen verrassende cijfers voor Lieke Lorea Gaminde (25), voorzitter van Stichting Stop Straatintimidatie Nederland.
Daarvoor hoeft ze maar even rond te vragen in haar vriendenkring: ‘Zal ik eventjes met je meelopen?’, Wat een lekkere tieten’, ‘Hoer’, seksuele handgebaren. Het gebeurt wekelijks. ,,Laatst was ik onderweg naar een bar waar ik met vriendinnen had afgesproken. Onderweg daar naartoe stond er een man naar mij te staren terwijl hij zijn riem en gulp langzaam opendeed. Dat is wel het zieligste wat ik een man heb zien doen op straat.”


Eerste veroordeling was landelijk nieuws
Uit onderzoek blijkt dat weinig vrouwen aangifte doen van straatintimidatie, ook in Tilburg waar het sinds anderhalf jaar strafbaar is. Het is een lastig aan te pakken probleem en agenten kunnen alleen ingrijpen bij een heterdaad. 
Tot veroordelingen komt het nauwelijks. Toen eind vorig jaar in Rotterdam voor het eerst in Nederland een man werd veroordeeld was dat landelijke nieuws. Hij kreeg een voorwaardelijke boete van 200 euro voor het lastigvallen van vrouwen op straat. 


Seksuele intimida­tie heeft niets met flirten of sensuali­teit te maken. Het gaat om macht: zo’n man ziet je niet als gelijke maar als een lustobject
Soms hoor ik mannen zeggen: spreek ik straks een meisje aan en krijg ik meteen een boete. Dan zeg ik: als jij ‘lekkere tieten’ roept van de ene kant naar de andere kant van de straat, dan wel ja. Ze weten heel goed wat we bedoelen. Seksuele intimidatie heeft niets met flirten of sensualiteit te maken. Het gaat om macht: zo’n man ziet je niet als gelijke maar als een lustobject waar je van alles tegen mag roepen.”


Vrouwen mijden plekken of durven geen oogcontact meer te maken
Uit onderzoeken die naar seksuele straatintimidatie zijn gedaan, onder meer in Rotterdam, blijkt dat vrouwen plekken gaan vermijden, drukkere routes opzoeken of geen oogcontact meer maken. Heel herkenbaar, zegt de Tilburgse. Of ze nog alleen over straat durft? ,,Ja, maar ik besef dat ik soms een risico neem. Dat je als vrouw niet alleen over straat kunt, is toch absurd.”


Je moet je anders kleden, je moet je sterk houden, je moet je er overheen zetten. Nee, híj moet zich gedragen. Híj is het probleem
Wat haar ook stoort: het probleem wordt vaak bij de vrouwen gelegd. ,,Je moet je anders kleden, je moet je sterk houden, je moet je er overheen zetten. Nee, híj moet zich gedragen. Híj is het probleem.”
Slechts 11 procent van de Tilburgers die werd lastiggevallen deed melding of aangifte. Vrouwen weten niet dat het kan of denken dat het geen zin heeft.


‘Tilburg moet een app krijgen, zoals in Rotterdam’
Rotterdam kent een app waarop vrouwen straatintimidatie kunnen melden. Dat zou Tilburg ook moeten doen, vindt Lieke Lorea Gaminde, om de ernst en de grootte van (seksuele) straatintimidatie goed in beeld te kunnen krijgen. ,,Het onderzoek is een goed begin, maar Tilburg moet nu wel doorpakken. Zoveel vrouwen hebben hier last van.” Terug
© 2022 karinbruers.nl | All rights reserved | Icon made by Freepik from www.flaticon.com